MediYoga är en förkortning av Medicinsk Yoga, utvecklad av Göran Boll.

"Att göra yoga påverkar kroppen och dess inre organ på många olika sätt. Yoga skapar flexibilitet, uthållighet, påverkar matsmältningen, hormonbalansen, stärker nervsystemet, balanserar vänster och höger hjärnhalva, och förbättrar sömnen - bara för att nämna några."

Framförallt, det motverkar den skadliga stressen, eller rättare sagt - ger återhämtning från den.

MediYoga och forskning

Danderyds sjukhus forskar sedan 2007 fortlöpande på MediYoga för olika hjärtproblem (hjärtinfarkt, förmaksflimmer, stroke m.m.) Den forskningen har lett till att sjukhuset sedan år 2010 använder MediYoga som en reguljär del av rehabiliteringen av sina hjärtpatienter.

KI fortsätter att forska på yoga för ryggen. Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge forskar på MediYoga mot hjärtsvikt, och både KS och Danderyds sjh planerar nya, större studier på förmaksflimmer.

Varför är det så bra?

MediYoga är skonsam för smärtsamma kroppar och själar. Det finns inget tävlingsmoment. Känns något obehagligt, så hoppar man över att utföra den övningen -  och tänker sig igenom den.

Du väljer själv om du vill genomföra övningarna sittande på stol, eller sittande/liggande på yogamatta, beroende på vad som passar just din kropp bäst.

MIMY är MediYoga i kombination med mindfulness och reflektioner,  utvecklad av Sara Emilionie, Balansinstitutet. Se även information på www.balansonline.se. Används idag på sjukhus och flera större arbetsplatser. 

Vi är två medarbetare inom Grön Skön Rehab som är utbildade till MIMY-intruktörer.